El Casal Aisia neix l’any 2014 a Canet de Mar després que es desvinculi de l’antic Casal Bitxus (creat l’any 2005 des de l’Esplai Bitxus i de la mà de diverses monitores de l’esplai que decideixen emprendre aquesta aventura per oferir un gran servei als infants del poble durant els mesos d’estiu). Fins fa poc, la seu social de l’entitat sempre ha estat el recinte de Vil·la Flora i el bosc adjacent. Ara, però, la base del Casal Aisia és l’Escola Misericòrdia.
Al Casal Aisia oferim un espai de lleure alternatiu amb la intenció de fer front a l’actual situació de desavantatge social que viuen els infants en una societat adultocentrista, patriarcal i capitalista. Volem crear espais que potenciïn el creixement i el desenvolupament personal i grupal en un entorn que fomenti els aprenentatges de manera natural. Creiem que la millor manera de fer-ho és posant l’infant al centre perquè gaudeixi d’una atenció personalitzada. Conjuntament amb la resta de persones del grup i el joc com a eina educativa, es vol crear un espai de coneixement col·lectiu que enriqueixi el grup i fomenti el creixement personal i social.
El Casal Aisia té un seguit de principis que fomenta i defensa. Aquests són la base de la seva activitat.
El joc. El simple fet de jugar funciona com una gran eina pedagògica que potencia el desenvolupament de qualsevol individu.
La diversió. Créixer de manera sana i feliç passa per viure experiències positives que donen equilibri a la salut mental i física de qualsevol persona. Gaudir, passar-ho bé i riure són aspectes clau per a una bona salut.
L’autonomia. Treballem els hàbits i les rutines perquè l’infant pugui ser cada vegada més autònom i responsable de les tasques diàries (endreçar i guardar la roba i/o el material utilitzat, vestir-se, netejar la carmanyola, calçar-se, etc.).
La comunicació. Vetllem perquè sempre hi hagi una bona comunicació entre l’infant i els monitors, perquè expressin el que pensen i senten, el puguem conèixer i oferir una atenció personalitzada, i per augmentar la motivació i integració en el grup.
El respecte Entre companys i entre monitors, a qualsevol tipus d’ètnia, ideologia, capacitat, etc. Per fomentar un clima agradable durant el dia a dia de qualsevol infant.
La cohesió. Busquem sempre la integració de tots els infants en el grup, sense que cap en quedi exclòs, així com també la cooperació i el companyerisme entre ells.
La creativitat. En totes les activitats busquem que l’infant sigui creatiu i busqui múltiples estratègies per assolir l’objectiu del joc, taller, dinàmica o activitat proposada.
La sostenibilitat. Potenciem els embolcalls reutilitzables en tots el àpats (boc ’n’ rolls, carmanyoles, etc.) i la no utilització de paper d’alumini, ja que contamina molt i és un material difícil de reciclar. També utilitzem materials reciclats en la realització d’algunes activitats i totes les escombraries diàries són llançades al contenidor corresponent per potenciar el reciclatge.
La participació. Sempre escoltem els infants i ells són partícips de les activitats que fem. Així doncs, aquestes s’adapten als gustos, necessitats i límits dels nens i nenes. D’aquesta manera també millorem i afavorim tots els valors anterior.
Antiracisme. Forma d’acció contra l’opressió i discriminació de col·lectius racialitzats, que han passat un procés migratori o tenen altres cultures i valors diversos als europeus.
Feminisme. Fer front a la societat patriarcal en què vivim i trencar amb les estructures socials de poder de l'home.
Alliberament sexual i de gènere. Combatre la societat cis-hetero en què vivim per donar pas a la diversitat de gèneres i sexualitats.
Llibertat. La llibertat d’expressió i d’elecció de cadascuna de les persones.
Equitat. Visibilitzar i treballar la diversitat i la individualitat de les persones per tal de tenir les mateixes oportunitats i drets.
Interseccionalitat. Visibilització dels diversos eixos d'opressió que pot viure una persona.
Assemblearisme. Poder jerarquitzar no és necessari per organitzar qualsevol acte social. Així doncs, el consens és la millor manera per prendre decisions i que tothom hi estigui d’acord i se senti a gust.
Compartir. El contacte entre persones ens fa créixer i enriquir-nos. Per això, s’entén que la voluntat de compartir béns, experiències, sentiments, vivències, etc. genera una interacció positiva entre persones que fa aprendre mútuament.
Atenció individualitzada. Centrar-se en les necessitats i la realitat de cada persona ens permet entendre com és. Així mateix, adaptant les intervencions a cada una, es fomenta el creixement de totes elles.
Creixement personal. Educació centrada en l’infant i el seu aprenentatge en valors a partir del lleure, estimulant un creixement i un desenvolupament sa i natural.
L’equip Aisia es compon d’un un grup de monitores formades en l’àmbit del lleure i amb experiència en l’educació alternativa i en valors i la responsabilitat afectiva envers els infants. L’equip funciona en base a l’assemblearisme, cosa que implica que totes les tasques es desenvolupen en conjunt i de manera equitativa. Així doncs, totes les monitores són responsables dels aspectes pedagògics, burocràtics i associatius de l'entitat.
Al Casal Aisia creiem que rebre nous monitors i monitores de pràctiques, a més de donar-nos un suport, ens aporta noves idees, jocs, activitats, dinàmiques i experiències que enriqueixen el nostre casal. També ens permet conèixer diferents maneres de fer i d'estar que ens fan créixer i aprendre com a monitores i com a entitat. Alhora, ens permet compartir i ensenyar la nostra experiència i metodologia a totes aquelles persones interessades en aprendre noves maneres de treballar.
Així doncs, si has fet el curs de monitora recentment i busques un lloc on fer les pràctiques, pots omplir el formulari i explicar-nos què esperes aprendre i aportar en aquest entorn laboral. Nosaltres ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.